MEDVEDGRAD / US AGAINST YOU – FREDERIK BACKMAN

Malo tko nije čuo za Medvedgrad od Frederika Backmana. Malo tko ga već nije pročitao. Trebalo mi je dugo da ga i sama primim u ruku, jer znate kako je sa knjigama koje su stalno u medijima, nekako uvijek očekivanja završe puno viša od same knjige. No, to definitivno nije slučaj sa navedenom knjigom. Zaljubila sam se već na prvim stranicama. U hladnoću grada, u njegovu izoliranost, surovu klimu i nevjerojatne stanovnike. U hokej koji žive i nose u srcu, u hokej koji kao ljepilo veže apsolutno svakog u Medvedgradu. U roditelje koji su svoje snove utkali u djecu, u izgubljene tinejđere koji pokušavaju biti odrasli, i u one koji nikako da pronađu svoje mjesto u tom svijetu.

” To je samo igra. Svatko tko igra hokej s vremena na vrijeme čuje tu rečenicu. Mnogi sami sebe pokušavaju uvjeriti da je istinita. Ali to je potpuna besmislica. Da nema hokeja, nitko u ovom gradiću ne bi bio isti. ”

Nevjerojatno kako je Backman ovom pričom o malom gradu koji živi za hokej uspio dati kritiku društvu, koje okreće glavu od neuspjeha i isključivo stremi prema uspjehu, pa makar putem trebalo zažmiriti na pojedine propuste pojedinaca. Kolektiv je važniji od pojedinca, uvijek. A ako si drugačiji, ako izraziš svoje mišljenje, ako se odvojiš od gomile – nastradaš.

”Us against you” drugi je dio Medvedgrada, koji priču nastavlja tamo gdje je stala.  Likovi koje smo upoznali i zavoljeli u prvom dijelu, pokušavaju nastaviti svoj život, dok se velike promjene dešavaju u samom gradu.  Da li će hokejaški klub Medvedgrad uspjeti opstati nakon raspada ekipe u prvom dijelu? Da li će Maya i njezina obitelj, no i ostali stanovnici Medvedgrada uspjeti prijeći preko događaja iz prvog dijela?  Da li je Peterov i Kirin bark dovoljno jak da izdrži sve kušnje roditeljstva? I koliko je potrebno žrtvovati da bi se spasio jedan brak? U priču se uvodi i nekoliko novih likova poput nove trenerice hokeja, političara koji vuče zakulisne poteze i novog/ starog golmana, ujedno i člana opasnog ”Čopora”.

‘ What does it take to be a good parent? Not much. Just everything. Absolutely everything.”

I dalje se kroz roman provlači tema roditeljstva, no i prijateljstva, ljubavi, odanosti i izdaje. Njegovi likovi još uvijek su nevjerojatno realni, svaki sa svojim manama, savršeni u nesavršenstvu. Svijesni svojih pogrešaka, no istovremeno svijesni i da ne mogu puno drugačije. Maya, Benji, Kira, Ana, Leo, Bobo, Amat, Peter, Ramona i ostali dugo će vam još ostati u pamćenju. Dio njih izgubljeni su tinejdžeri koji samo žele da su stvari normalne i da mogu uživati u tim ‘najljepšim’ godinama. No istovremeno se moraju boriti sa agresijom, anksioznošću, tugom, stereotipima i očekivanjima koje od njih ima gotovo svaki stanovnik grada. A to je priličan teret za svakoga, kamoli  za nekoga tko tek izlazi iz djetinjstva.

Uz ovu knjigu ćete plakati, navijati, biti ljuti i poželjeti udariti nekoga…nećete je ispuštati iz ruke dok je ne pročitate do kraja, a kad je pročitate, shvatiti ćete koliko je zapravo veliko ovo djelo.

” …we only pretend hockey is complicated, because it isn’t really. When you strip away all the nonsense surrounding it, the game is simple: everyone gets a stick, there are two nets, two teams. Us against you.”

Jedna je kritičarka napisala za ovaj serijal da ga je pročitala ali da ne kuži zašto je svi toliko hvale, jer samo pričaju o hokeju a ona ne voli sport. Mogu samo reći da nije dobro shvatila knjigu i da proba ponovno, jer ovo nije knjiga o hokeju, ovo je knjiga o životu. I to kakva knjiga.

” The truth about most people is as simple as it is unbearable: we rarely want what is best for everyone; we mostly want what’s best for ourselves. ”